Sunday, March 6, 2016

Triple Chocolate Brownies.. (Sangat mewah dengan rasa Coklat!)

Assalamualaikum...

Akhir-akhir ni entah kenapa ada je kengkawan yang post gambar brownies. Macam-macam jenis brownies.. Berkedut-kedutlah, chewylah, mewah coklatlah, nutella lah... Hish.. memang geram tengok brownies ni!

Lepas tu, dari sehari ke sehari, saya rasa macam nak beli je brownies ni. Entah kenapa, tak tahu nak beli kat mana. Lepas tu, malas nak pergi ambil brownies tu kat penjualnya. Kebetulan brownies yang saya minat tu, semuanya takde delivery.. Hmmm...



Akhirnya, saya terpaksa juga rajinkan diri yang tak berapa nak rajin ni. Maka terhasillah brownies mewah dengan coklat. Resepinya saya adaptasi daripada resepi eny abdullah. Saya ubah sikit-sikit berdasarkan bahan-bahan yang saya ada. Memang yummy, chewy.. gooey... dan chocolatey...



Bahan-bahan

300gm Dark Chocolate (coklat gelap)
100 gm butter (salted) 
80 gm gula perang 
3 biji telur size A
1 tsp esen vanilla
125 gm tepung gandum
1/4 cawan chocolate chips (saya pakai yg marble)
Jika suka boleh tambah almond (sangai terlebih dahulu ya) ke dalam adunan.

Cara-cara
Panaskan oven suhu 160C.

Potong coklat bar dan butter kecil-kecil dan cairkan keduanya sekali dengan kaedah double-boiler sehingga cair sepenuhnya. Kalau tak double boil pun boleh, cairkan guna api yang cukup kecil dan kena selalu kacau. Angkat dari api. Masukkan ke dalam mangkuk adunan.



Masukkan gula, kacau sebati.



Masukkan esen vanilla. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap sebiji masuk, kacau dan kemudian masuk sebiji lagi. Buat sehingga habis. Kacau sekejap je pakai senduk.



Masukkan tepung. Kacau rata tapi jangan over mix.



Masukkan chocolate chips dan kacang. Tinggalkan sedikit kacang untuk ditabur di atas adunan. 




Tuang dalam acuan yang digris. Acuan 8 X 8 inci yang paling sesuai. Saya punya ni 9 X 9 jadi browniesnya kurang tinggi. 



Tabur lebihan almond.


Bakar pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga cucuk cake tester keluar bersih. Jangan terlebih masak sebab nanti agak kering dan tak sedap. Kena moist sikit baru sedap.




Lepas tu bolehlah drizzle dengan coklat cair dan letaklah coklat apa-apapun sesuka hati. Nampaklah mewah dengan coklat. 




Sekian.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...