Monday, January 25, 2016

Hot Milk Cake.. untuk minum petang

Assalamualaikum...



Memang dah lama tak baking. Weekend yang panjang adalah kesempatan terbaik untuk membaking kek. Lebih-lebih pula, kalau terasa nak makan kek. Memanglah boleh beli, tapi, kek kat kedai ada kurangnya. Sebab kek kat kedai, tak boleh dimakan panas-panas... Hot and fresh from oven gitu...



Maka, apabila ada keinginan, tentunya resepi paling sedap dicari. Pada mulanya, saya nak buat Kek Butter biasa sahaja. Yelah, dah banyak kali buat, mesti jadi punya kan.... Tapi, apabila jari tergoogle pasal Hot Milk Cake, saya terus terasa nak cuba.. Apa lagi jom tengok resepi.



Bahan-Bahan

4 biji telur (saiz besar)
2 cawan gula (saya kurangkan sedikit)
1 sk esen vanila
2 1/4 cawan tepung gandum
2 1/4 sk baking powder
1 1/4 cawan susu segar (fresh milk)
210 gm mentega


Cara-cara

Dalam mangkuk besar, putar telur (kelajuan tinggi) selama 5 minit.




Sedikit demi sedikit masukkan gula dan putar sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan esen vanila dan putar lagi.



Tepung dan baking powder ayak bersama. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan tadi. Putar pada kelajuan perlahan sehingga sebati.




Menggunakan periuk kecil, panaskan mentega dan susu sehingga mentega cair.

Masukkan mentega + susu tadi ke dalam adunan sedikit-sedikit. Putar lagi sehingga sebati.




Panaskan ketuhar 170 darjah selsius. Masukkan adunan ke dalam bekas pembakar. Adunan ni banyak, masukkan ke dalam bekas yang besar. Saya letak dalam bekas tak berapa besar, kesannya memang merekah ler bila dah masak.



Sepatutnya kek akan masak dalam tempoh 30-35 minit. Saya terpaksa tunggu 45 minit sebab bekas pembakar yang tak sesuai dengan adunan.




Walau apa-apapun, kek saya tetap menjadi dan tidak menghampakan seisi rumah. Memang sedap kek ni, tambahan pula sewaktu dimakan panas-panas. 




Sekian.


Asam Pedas Ikan Jenahak

Assalamualaikum...



Sebelum ni saya pernah post resepi, Asam Pedas Ikan Merah. Hari ni saya nak berkongsi resepi Asam Pedas Ikan Jenahak. Secara dasarnya, resepi kedua-dua asam pedas ni, lebih kurang sama je. Yang membezakan ialah jenis ikan. Dan ada sedikit perubahan yang saya buat dalam kaedah memasak. Tapi, sama je. Kedua-dua cara tetap menghasilkan asam pedas yang sangat lazat.



Ikan jenahak juga, amat sesuai dimasak asam pedas. Isinya manis dan kulitnya sedikit tebal. 


Bahan-bahan

3 keping ikan jenahak (saiz besar). 
2sb asam jawa (bancuh dalam setengah mangkuk air)
4 batang bendi (belah sedikit di tengahnya)
Sebiji tomato (belah empat)
Secekak daun kesom (dalam 12 tangkai, agak-agak)
Garam dan gula (mesti ada rasa masin dan manis)
Air secukupnya

Bahan Kisar

16 tangkai cili kering (gunting, rendam dan buang biji)
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
Sedikit je air untuk kisar. Jangan guna banyak.


Cara-cara

Panaskan minyak (dalam 5sb) dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sampai naik minyak. 



Masukkan air asam jawa. Kacau sampai naik minyak.



Masukkan ikan, tomato dan bendi. Kacau sekali sekala sehingga ikan dan bendi masak. Kalau nampak agak kering, boleh tambah air. 



Masukkan daun kesum dan boleh tabah air ikut kadar kepekatan yang disukai. 



Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih.


Boleh dihidang panas-panas.



Sekian.

Sunday, January 17, 2016

Balifeel Platter di Balifeel (feeling macam kat Bali)

Assalamualaikum...

Saya tak pernah sampai ke Bali. Masa tahun 2011, dah beli tiket pergi balik dan book hotel untuk 4 malam di Bali. Malangnya, saya terkena chicken pox. Maka, burn lah tiket dan penginapan tersebut. Makanya lagi, sampai sekarang tak dapat nak gi Bali. Itulah, kita ni manusia biasa, hanya mampu merancang....



Namun begitu, saya dah beberapa kali makan di Balifeel (Bangsar South). Kunjungan yang terbaharu, saya cuba set `Balifeel Platter'. FYI, set ni memang yang paling hebat di restoran ni. Jangan order set ni kalau datang sorang dua. Tak terhabis nanti. Set ni sesuai untuk 4-5 orang. Kalau jenis makan tak banyak, boleh makan 6 orang pun hehehehe...



Set ni memang heaven sebab ada macam-macam. Ada ayam goreng (half chicken), daging, stuffed crab, sotong goreng rempah, ikan goreng (tak tau kenapa ikan goreng ni sedap), popiah dan tempe. Tentu sekali kena makan dengan nasi dan dilengkapi dengan sambal yang lazat. 



Set ni berharga RM88.00. Kalau kongsi okey lagi. Sesekali makan besar, apa salahnya. Reward untuk diri sendiri. Especially on the cheat day (ke hari-hari memang cheat day hehehehe). 

Dah habis makan 

Selain daripada Balifeel Platter, ada beberapa set lagi yang boleh anda pilih seperti Jimbaran Seafood Platter atau Idaman Balifeel.  Kalau datang sorang, orderlah set yang simple-simple atau ala-carte. Ada je yang belas2 ringgit sahaja. Ikutlah poket masing-masing. 

Again, sesekali apa salahnya.

Sekian. 

Wednesday, January 13, 2016

Balang Cinta dah ada Front & Back Cover....

Assalamualaikum...



Sebenarnya memang tak tahu nak ungkap perasaan sewaktu tengok front & back cover my first novel ni. Yang paling terasa... Happy sangat! 

Front cover novel memang cantik dan cute. Lukisan balang yang nampak sweet dan romantik. Warna latar pink memang sangat-sangat sweeettttt.....

Back cover ada sinopsis dan sedikit pengenalan novel. Terima kasih banyak-banyak editor Jemari Seni especially Cik Habib yang menulis kata-kata yang sangat tersusun, catchy dan sweet.

Akhir kata, novel Balang Cinta akan menemui semua pembaca penghujung Januari 2016. Boleh jenguk untuk pembelian di Blog Jemari Seni atau FB Jemari Seni.

p.s.: Mood - Sangat-sangat teruja.... 

Sekian.

Wednesday, January 6, 2016

Universal Studio (Singapore vs. Japan).. Mana lagi best?

Assalamualaikum...

Foto wajib depan globe


Entry ni agak istimewa sebab saya nak membandingkan dua buah taman tema Universal Studio iaitu yang terletak di Osaka (Jepun) dan Singapura. Dengan persoalan, yang mana satu yang best ya? :)

Nak je saya buat perbandingan 3 penjuru, Singapore, Japan dan Florida. Tapi, yang Florida saya dah lupa sebab pergi dah lama.. Kalau tak silap tahun 2009. 

Dengan Mr. Hubby di USS


Perbandingan ini saya buat berdasarkan penilaian peribadi memandangkan jarak tempoh masa saya ke dua-dua taman ini agak dekat iaitu ke Universal Studio Japan (USJ) pada 21 November 2015 dan Universal Studio Singapore pada 27 Disember 2015. 

Dengan kengkawan kursus di USJ


1. Cuaca

Nampaknya, perkara pertama yang terlintas pada fikiran saya adalah cuaca dan suhu. Untuk faktor ini, USJ memang WIN. Sebabnya, semasa saya ke USJ, suhu adalah sangat baik. Almaklum musim luruh. Sejuk-sejuk nyaman. Walaupun penat dan berpeluh sedikit (sebab terlalu aktif), rasa syok je sebab ditiup kedinginan bayu. 

Sedangkan USS, sangatlah panas. Yelah kan, iklim khatulistiwa. Kalau tak panas, hujan. Rasa macam sesak nafas pula bila berpeluh-peluh dan melekit-lekit. Rasa nak pitam pun ada bila dah naik roller coaster terpusing-pusing dan terbalik kuang tu.

USS: Muka dah pucat & penat menjelang petang


MARKAH TERKINI: USJ 1 = USS 0


2. Rides

Ada pros dan ada cons. USJ pilihan permainannya lebih berteknologi tinggi. Lebih banyak yang offer 4D. Tarikan paling best dan terpaksa beratur panjang ialah `Harry Potter the Forbidden Journey'. Ride ni 3D. Rasa macam betul-betul terbang ikut Harry Potter naik penyapu. Terbang laju ke sana ke mari. 

USJ: Foto kenangan di Hogwarts Express:)

Ride seterusnya yang menjadi pujaan ramai di USJ ialah `The Amazing Adventures of Spiderman'. Yang ni dipersembahkan dalam 4K3D. Untuk USS lawannya ialah `Transformers the Ride'. Sebenarnya lebih kurang sama cuma animasinya lain berdasarkan character yang dibawa. 

USJ: Meet Mr. Spiderman


Dua roller coaster di USJ dilawan juga dengan 2 roller coaster di USS. Bezanya, roller coaster di USS sebelah menyebelah tunggang terbaliknya. Jadi, USS boleh claim roller coaster dia sebagai `World's Tallest Dueling Roller Coasters'. 

dua roller coaster yg berlari sebelah menyebelah

Dua-dua taman ada Jurassic Park. Dua-dua juga naik bot ke Taman Jurassic (bot di USJ lebih canggih). Dan... kena hempas di USJ lebih tinggi (25.9 meter kadar hempasan), menakutkan dan mengejutkan daripada di USS hehehe...

Disebabkan faktor teknologi dan beberapa lagi rides di USJ yang berteknologi tinggi (Back to the Future, Space Fantasy dan Jaws), USJ WIN lagi. 

USS: Rides kurang yang 3D dan high tech


MARKAH TERKINI: USJ 2 = USS 0

3. Makanan Halal

Yang ni memang USS WIN. Mana taknya, kalau anda mencari makanan halal, memang ler susah nak makan di USJ. Anda kena bawa bekal sendiri. Walau bagaimanapun, saya telanlah juga Churros untuk mengelak kebuluran.

USJ: Makan Churros je

Di USS, halal food memang banyak. Siap ada logo makanan halal pada peta taman. Contoh restoran yang menjual menu halal ialah Mel's Drive-In, Marty's Casa Del Wild Food Court, Friar's, Goldilocks dan Oasis Spice Cafe.

Sedap woo burger kat Mel's Drive In!


MARKAH TERKINI: USJ 2 = USS 1

4. Kos

Memang ler USS WIN lagi. Kita kat Malaysia ni, nak ke USS senang je. Kalau tinggal kat JB lagilah senang. Turun naik bas je. Boleh juga pandu kereta sendiri. Kalau naik kapal terbang dari KLIA pun murah. Berbanding kalau ke USJ. Tiket kapal terbang ke Osaka dah satu hal. Pastu, mesti kena overnight kan? 

Naik bas pagi-pagi

Saya ke USS, naik bas je. Saya beli pakej menerusi Edaran Travel (sila hubungi Puan Marina 011-5135571 untuk tempahan). Naik dekat-dekat dengan Tune Hotel JB. Pakej sekali dengan tambang bas pergi-balik, tiket masuk USS, baucer makan dan baucer shopping. First time tau pergi oversea naik bas!

MARKAH TERKINI: USJ 2 = USS 2


5. Bahasa

Alamak, makin menang nampaknya USS. Sebabnya, saya pening apabila tak faham tengok Shrek cakap Jepun. Asal boleh je Arnold Schwarzenegger cakap Jepun. Paling tak best, Harry Potter pun cakap Jepun! Aiiiyoooo Nihon-go Wakarimasen!

Semua karektor cakap Jepun!


 MARKAH TERKINI: USJ 2 = USS 3


6. Kemesraan dan Keprihatinan

Saya bukan sengaja nak bagi markah seri kat dua-dua theme parks ni. Tapi, pekerja dan pelawat di USJ (yang hampir majoriti Japanese) memang lagi mesra dan prihatin. Sentiasa senyum dan sopan. Mungkin faktor cuaca yang nyaman, menyebabkan mereka lebih tenang. 

Dipakaikan pin pada tudung

Keprihatinan USJ terserlah apabila dorang ada pasangkan pin keselamatan untuk sesiapa yang pakai tudung (kalau nak naik ride yang terbang ke sana ke mari). Takut tudung terbang katanya. Ceeewahhh, prihatinkan? 

MARKAH TERKINI: USJ 3 = USS 3

7. Tempoh menunggu 

xpress pass uss
Beratur sikit-sikit je di USS sbb ada xpress pass


Yang ni saya tak nak bagi markah sebab tak adil nak bagi. Sebabnya, di USJ saya tak beli xpress pass. Sedangkan di USS saya beli xpress pass sebab malas nak beratur. Tentunya laluan saya laju di USS. Dinasihatkan kepada sesiapa yang jenis panas baran, belilah xpress pass sebab memang berjam menunggu di USJ. Cuma harga xpress pass tu memang ratus ler... Bukan percuma :P


RUMUSAN

USJ 3 = USS 3 SERI

Akhir kata, saya ni memang suka sangat pergi theme parks. Tak tahulah kenapa.. Mungkin sebab rasa macam ada kat dunia lain. Juga sebab nak feeling jadi bebudak sampai bila-bila. Cumanya, bila dah makin tua ni... Makin pening naik roller coaster. Rasa macam nak muntah bila kena hempas ke sana ke mari.. 

USS: Senyum untuk Wefie walaupun rasa nak muntah

Masa lepas naik Battlestar Galactica (both Human vs. Cyclon), saya memang rasa dizzy. Kalau saya tengok cerita `Badang', confirm saya muntah sebab loya tengok Badang hadap makan muntah jin.. Hahahaha... lol....

Masa pergi ni, dua-dua US tengah mood Krismas. Masa pergi USF dulu pun on the Christmas day December 25th gitu:)

USS: Krismas
USJ: Krismas

Sekian. 

Sunday, January 3, 2016

Cuti Sekolah 2015 (Legoland Malaysia).. Part III

Bersambung dari Part II

Di Legoland ni memang banyak permainan dan tarikan untuk budak-budak.

Tempat permainan budak-budak

boleh jalan ke unta ni?
Feeling macam pegi zoo, main parrot pulak



pilot budak
Ribena Lego
Boleh juga perabis duit dengan main permainan cuba nasib.



Kalau bawa baby, tempat paling best ialah... Baby care (hehehehe). Terletak di Imagination. Surau ada di sebelah baby care ni. 





Rizqy tidur sejam kat sini. Memberi peluang kepada Mr. Hubby dan Hasya bermain Roller Coaster.

Mr. Rizqy tido.. Cik Khayra main Lego


Hasya sempat ikut family baru.




Tarikan seterusnya ialah miniture-miniture yang cantik membentuk landmark atau bandar-bandar popular di seluruh dunia. 

Istana Johor

Young gunner di stadium JDT





Taj Mahal






Putrajaya pun ada

Pukul 3.00 petang, kami ke waterpark. Yelah dah berpeluh dan berlekit, sesuai sangat untuk mandi-manda.


Pintu water park


Kalau ada baby (bawah 3 tahun), kena bayar RM11. Baby akan diberi diaper swim (2 keping). Jadi, tak perlu beli/bawa diaper yang khas untuk swim tu ye.


Taman air ni pun quite besar dan menarik. Banyak permainan juga. Tapi, saya takde foto nak tunjuk sebab semua barang saya sumbat dalam locker hehehe...

Apa-apapun, memang seronok pergi Legoland ni. Cuma yang tak seronoknya, panas giler. Kan best kalau Malaysia ni 4 musim. Nescaya, saya akan ke Legoland pada musim luruh dan musim bunga sahaja. 


Sekian. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...