Tuesday, December 22, 2015

Makanan Kelantan di Belanga

Assalamualaikum...

Lama kan tak update pasal makanan? Hmmm... 



Kebetulan hari ni saya lunch di Mid Valley. Pusing punya pusing (sebab tak tau nak makan apa), entah macam mana langkah terhenti depan Belanga Cafe. Entah macam mana juga, langkah tersebut diteruskan, masuk ke dalam Belanga Cafe.

Seriusnya, tak tahu apa menu yang ada. Tapi, daripada namanya, rasa-rasa memang makanan Melayu. Tekaan tersebut sungguh tepat. Lebih presicenya, makanan Kelantan.

Nasi Dagang Ikan Tongkol


Signature dish kat sini, tentunya Nasi Dagang dan Nasi Kerabu. Jadi, memang dua menu itulah yang saya dan bff pilih. Dialog seperti berikut:

Saya: Nasi Kerabu Ayam ya.
Belanga: Satu.
Saya: Ya. Nasi kerabu satu, nasi dagang satu.
Belanga: Kuning ke Biru?
Saya: (berkerut keningku) Ha?
Belanga: Nasi kerabu tu. Nak kuning ke biru?
Saya: (dalam hati: Ada ke nasi kerabu kaler kuning?) Hmm.. Biru.
Belanga: Ok. 

Jadi, nasi kerabu yang sampai memang kaler biru... as usual ler...

Nasi kerabu


Harga makanan kat sini memang mahal kalau nak dibandingkan pasar malam. Tapi, memang tiptop dan menyelerakan. Kalau nak bawa aweks, memang sesuai sangat. 

Awek yg dibawa


Saya sempat jeling-jeling tengok orang lain makan apa. Menu yang menarik perhatian saya ialah `Nasi Tumpang'. Malangnya tak ambil gambar. Yelah, kang marah pulak orang yang tengah makan tu. Mungkin kalau sekali lagi ke sini, leh la cuba nasi tumpang pula. Macam unik je gitu. 

Akhir kata, Belanga Cafe ni terletak di Lot LG 230B The Gardens. Lebih tepatnya, dekat deretan kedai-kedai makan di LG antara Mid Valley dengan The Garden.



Sekian.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...