Monday, March 23, 2015

Avillion Port Dickson.. 11th Anniversary Celebration (We are the best team!)

Assalamualaikum.
 
 
 
Tahun ini setahun lagi bertambah usia perkahwinan kami. Tahun 2015 ini adalah tahun ke-11 untuk kami raikan. Dan tahun ini,  pasukan kami semakin bertambah jumlah ahlinya iaitu 2+3 = 5.
 
Oleh kerana tahun ni komitmen kewangan agak meruncing (macam-macam hal nak kena bayar, dah le GST coming very-very soon ni!), kami sambut di dalam negara sahaja. Malah, kami tak ke pulau-pulau pun dek kerana ke arah penjimatan petrol kereta, kadar tol dan tambang bot/feri.
 
Namun begitu, kami sedaya-upaya memilih lokasi yang agak cantik, meski pun tidak mungkin dapat setanding Maldives (giler kalau nak setanding?!). Justeru, resort pilihan adalah Avillion Port Dickson. FYI, kali ini kami bawa satu team atas faktor dekat dan memeriahkan suasana. We are family isn't it? hehehe :D


 
Ini first time saya dan bebudak ke Avillion PD. Tapi, Mr. Hubby dah pernah pergi. Katanya untuk bermesyuarat dua tahun yang lalu. Di sini ada beberapa pilihan bilik. Pada dasarnya ada dua jenis penginapan iaitu atas air dan atas tanah. Perbezaan jenis bilik seiiring dengan perbezaan harga. Kalau beli di website, bilik tak termasuk dengan breakfast. Jadi, kalau nak buffet breakfast kena bayar tambah atau sila beli roti Gardenia siap-siap.
 
Apa yang best kat resort ni ek?
 
Suasana di sekitar Avillion PD ni memang cantik. Villa/Chalet berdasarkan reka bentuk tradisional.
 




 
 
Pemandangan juga cantik. Ada beberapa point untuk lookout.

Acheh Lookout

Ada Spice Farm dan Orchid Hut.




Kami menginap di Water Chalet. Ada dua katil + satu pangkin daybed. Setakat ni muatlah untuk kami satu team. Mungkin 10 tahun lagi, dah kena ambil family room atau ambil yang two bedrooms.
 
 
 
Bilik mandi yang luas. Ada tub mandi, tandas asing dan rain shower. Showernya pula, berkonsepkan langit terbuka. Nasib baik, takde orang lalu-lalang. Cuma ada burung-burung sahaja yang berterbangan sekali-sekala :D
 
Bath tub

Shower

Atas tempat shower.. Open sky gitu

Kelengkapan mandi-manda

Kalau kat atas open sky,
yang ni open water lah kot namanya :D
 
 
Kat luar bilik ada beranda untuk melepak. Cuma, tak boleh nak terus terjun mandi laut. Bolehlah untuk lepak-lepak menikmati suasana perairan Selat Melaka.

menikmati bayu yang bertiup...
 
 
Budak-budak, biasalah.. Kolam renang memang itu je yang dorang rasa teruja sangat-sangat. Yang bestnya, kolam renang kat Avillion PD ni ada dua jenis. Pertamanya untuk orang dewasa sahaja.
 
Adult Pool
 
Keduanya untuk family. Pool ni bersebelahan dengan Kid's Pool. Di Kid's Pool tu siap ada slide yang besar (foto tak sempat nak ambil).  Dan kolam ni dibuka 24 jam! Wah, berjam-jam le bebudak boleh mandi.  
 
Dua budak yang tak sabar nak berenang

Riang-ria di Family Pool

Kolam-kolam kecil ala-ala jakuzzi

 
Mandi sampai matahari pun dah nak terbenam...
 
baby dah penat sangat
Senja

 
Selepas makan malam, budak-budak sibuk nak ke Kid's Cabin. Ada macam-macam aktiviti yang boleh dibuat di situ. Ada taman permainan kecik kat sebelah Kid's Cabin ni.

Main Building Blocks

Sand art

Adik-beradik yang tekun

menayang hasil kreativiti

Malam berakhir dengan blockbuster terbaru bertajuk, `The Curious Case of Rizqy Najwan' :D
 























Esok paginya, sama jelah aktiviti mandi-manda. Dan pukul 10 pagi ada aktiviti Petting animals... Budak-budak bandar, at least dorang boleh tahu macam mana rupa ayam dan arnab yang sebenar.


bagi makan binatang ternakan



Ayam tengah mengeram

Burung

Kura-kura


Acara kemuncak iaitu Pinky Jersey Team akhirnya tiba jua..



We are the best team at all.. We are the best team in the world... Happy 11th Anniversary!

2 +3 = 5
happy!

Nak balik dah...


Sekian.  

2 comments:

adda syuhada said...

Salam ,

Ya Allah! Bestnya!

Epi Anibeseri....sy pun baru sambut anibeseri yg ke 4 17hb ritu....

weezana said...

Wassalam..

Terima kasih adda.. happy Anniversary to you too.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...