Monday, August 19, 2013

Baked Oreo Cheese Cupcakes & Baked Cherry Cheesecake.. Aidilfitri 2013

Assalamualaikum...

Maaflah.. Sebab dah lama tak tulis apa-apa.. Terlalu sibuk nak raya dan beraya... Tambah-tambah pula, di kampung takde line internet. Online cuma guna phone, jadi tak dapat nak muat naik foto-foto.. Malas nak kaya-rayakan Maxis.




Sebelum cuti raya hari tu, saya sempat buat Cheese Cupcakes. Saje2 buat untuk bawa pulang ke rumah My Mom di Sungai Petani. Bolehlah adik-beradik merasa keenakan dan kegebuan Cheese Cupcakes ni. 

Masa keluarkan cream cheese, tengok ada 500gm pulak cream cheese. Tetiba terasa nak buat banyak. Apa kata buat cup cakes dan kek sekali. Wah, makin meriahlah buah tangan nanti. Jadi saya gandakan adunan resipi  baked Cherry Cheesecake .



Cumanya, untuk cup cakes, saya guna biskut Oreo sebagai base. Saya tak buang pun krim di biskut tu. Saya masukkan terus ke dalam cup. 

Untuk lapisan cheese, resepinya seperti berikut (ini adunan untuk cup cakes, kalau nak buat kek sekali, sila gandakan)

Bahan-bahan


250 gm cream cheese 
125 ml whipping cream
1 camca besar jus lemon
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
2 camca besar tepung kastad
3 biji putih telur


2 bungkus biskut Oreo, apa-apa perasa pun ok - ni untuk base cupcakes
- sedikit Cherry filling dan Oreo hancur sebagai hiasan. 

Cara-cara

Masukkan biskut Oreo dalam cup. Saya guna dua perisa. Satu coklat biasa, satu lagi yang golden vanilla cream. Susun cup atas loyang.






Putar cream cheese hingga lembut. Masukkan whipping cream dan jus lemon, kacau rata. Masukkan sedikit demi sedikit gula, diikuti kuning telur dan esen vanila. Putar lagi. Akhir sekali masukkan tepung kastad, dan kacau rata.




Kemudian putar putih telur hingga separuh kental (saya pukul hingga kental dan bertanduk), masukkan ke dalam adunan tadi. Kaup balikkan.







Tuang ke dalam cup biskut tadi. Saya letak sedikit cheery filling atas cupcakes yang base nya golden Oreo dan taburan Oreo atas cup cakes yang basenya Oreo Choc. 




Bakar suhu 165C selama 20-30 minit. Bergantung pada saiz cup dan kepanasan oven.  

Siap. Sila susun di dalam bekas kedap udara dan sejukkan dalam peti sejuk.




Untuk adunan selebihnya saya buat kek. Resepi penuh boleh klik sini.




Sekian.


Cupcake nampak besar dalam genggaman Khayra hehehe


Selamat Hari Raya!

Thursday, August 1, 2013

Kari Sotong (cari sotong yang ada telur tau!)



Kari sotong!

Best tau kari sotong. Tambah best kalau dapat sotong yang ada telur. Pergghh, memang sedap sangat. Penyediaannya pun mudah. Main campak-campak je. Kejap je siapnya. 

Bahan-bahan (untuk makan 2-3 orang)

2-3 ekor sotong saiz besar - kebetulan jumpa sotong yang gemuk-gemuk dan ada telur!
sepeket kecik serbuk kari ikan dan udang Babas - bancuh dengan secawan air
5 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 sk halba campur
1/2 sk asam jawa - ambil patinya
sebiji tomato - potong 4
garam secukupnya
-setangkai daun kari -saya tak letak sbb takde


Cara-cara

Bersihkan sotong dan potong bulat-bulat.




Panaskan minyak. Goreng seketika halba campur. Masukkan bawang merah dan bawang putih, goreng sehingga naik bau.




Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Tambah air untuk kuah yang lebih. Tapi jangan melampau kerana nanti kari anda cair. 




Setelah kuah agak mendidih, masukkan sotong. Dan masukkan air asam jawa. Kacau selama 5 minit. Tambah garam secukup rasa.




Masukkan tomato.  Kacau seketika dan tutup api. 




Sedap sangat. Terutamanya bila kunyah sotong yang ada telur!




Sekian.