Saturday, October 12, 2013

Menjenguk Monsters & Dinosaurs di Putrajaya

Hujung minggu kalau takde idea (memang selalu takde idea) nak pergi mana-mana, maka bolehlah lapangkan diri untuk menjenguk haiwan-haiwan prasejarah di Putrajaya. Almaklum budak-budak, terutamanya budak lelaki selalunya teruja dengan Dinosaur. Oleh yang demikian, marilah luangkan masa untuk ke Backyard Monsters and Dinosaurs di Marina Putrajaya.



Meskipun saya ada 2 girls, tapi Dinosaur tetap menjadi satu keterujaan buat my kids. terutamanya untuk si kakak yang dah besar tu. Nampaknya pameran Monsters & Dinaosaurs ini memang menambat hati budak-budak. 

kaunter tiket
(Khayra bermuka masam)


FYI, harga tiket masuk bagi dewasa ialah RM10. Manakala kanak-kanak RM6. Bawah 5 tahun (contohnya Khayra hehehe) adalah percuma. Jumlah bayaran yang kami bayar = RM26. 

jom2 dah ada tiket

Pameran ni dibuat dalam bangunan ye. Pencahayaannya agak gelap, maka kualiti foto agak kurang baik kerana saya guna note sahaja. Jom kita mulakan pengembaraan.

Peta


Tarantula menunggu pengunjung di pintu masuk.



Ada banyak spesis raksasa yang dipamerkan. Ada Apatosaurus, Tyrannisaurus, Dimetrodon, Triceraptors, Pachycephalosaurus (nak terbelit lidah), Stegosaurus, Basilosaurus dan Deinonychus. 



Apatosaurus


telur dinosaur









Kasut besar

Sepanjang pengembaraan Hasya memang teruja. Sesekali dia akan terkejut juga kerana kesemua raksasa ini ada pergerakan. 

Praying Mantis
Black widow


Scorpion


Walau bagaimanapun, Khayra berasa takut dan tak mahu jalan sendiri. Apabila melihat dinosaur yang bergerak dan mengeluarkan bunyi (adakah dipanggil ngauman?), Khayra akan menjerit ketakutan hehehehe... Nampaknya pameran ini bukan satu frightening entertainment untuk budak2 yang di bawah umur 5 tahun. Patutlah percuma.... :D


Khayra takut

Selain daripada melihat-lihat dan merasai ketakutan, anak-anak juga boleh mencuba beberapa peralatan animatronik. Makanya, boleh mencuba sendiri peralatan yang dicipta untuk membuat pergerakan dinosaur. FYI, Bahan-bahan pameran telah direkacipta di salah sebuah studio terkenal di Amerika Syarikat yang bertanggungjawab dengan pembikinan filem Hollywood, Honey, I Shrunk The Kids. 

Menggerakkan Black Widow






Menggerakkan sayap serangga raksasa


Akhir kata, kepada sesapa yang tak tau lokasi Marina Putrajaya, lokasinya adalah di Presint 5. Bersebelahan dengan Hotel Pullman Putrajaya. Pameran ini dibuka dari jam 10 pagi hingga jam 10 malam. Lama lagi tau pameran ni, sehingga 28 Februari 2014.

update: Terperasan yang pameran ni dilanjutkan sehingga Jun 2014..  

sekian. 

4 comments:

Yaati Nor said...

Salam pekenalan saya follow sini..follow saya juga ye..heheheh

weezana said...

salam yaati. saya juga dah follow blog yaati.. :)

ibuhebat said...

Tq atas entry ni. Jemput ke blog saya http://hebatkan.blogspot.com

weezana said...

ibuhebat, terima kasih kerana sudi melawat. saya juga telah melawat ke blog puan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...