Thursday, May 31, 2012

Step by Step.. Kari Kacang, Hati & Pedal

Mr. Hubby dan Hasya memang suka sangat makan sayuran kekacang. Jadi, kalau masak kacang panjang atau kacang buncis memang lah laku sangat di rumah ni. Diorang berdua boleh ratah sampai sayur kekacang tu habis. 


Masalahnya, saya memang tak berapa suka nak makan sayur. Oleh kerana saya malas, maka saya terpaksa masak 2 dalam 1 iaitu masak masakan yang diorang suka dan juga saya suka. Maka, terhasillah gabungan sayuran kekacang masak dengan hati dan pedal. Kali ini saya akan kongsikan versi kari masakan sayuran kekacang bersama hati & pedal. Selain daripada kari, macam-macam lagi yang anda boleh cuba seperti goreng kicap, goreng paprik dan goreng kunyit. Semuanya memang sedap.

Versi kari ni dibuat sebab Mr. Hubby yang minta. Dia kata, dah lama tak makan sayur kacang masak kari. Saya guna kacang buncis ye. Jom lah masak.



Bahan-bahan

Secekak atau segenggam kacang buncis (lebih kurang 20 batang kalau guna kacang buncis dan 10 batang untuk kacang panjang)- potong pendek2 lebih kurang 2 - 3cm.
3 keping hati dan 3 keping pedal ayam (hiris kecil-kecil)
1/2 atau 2/3 paket serbuk kari ayam/daging saiz kecil
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
1sk asam jawa paste atau 1sb air asam jawa.
Garam secukup rasa


Cara-cara

Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Panaskan 2 sb minyak masak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga keperangan dan naik bau.


Bancuh serbuk kari dengan 1/2 cawan air. Masukkan serbuk bancuhan tersebut dalam kuali. Gaul sebati. 


Setelah mendidih, masukkan pedal dahulu. Selepas gaul 5 minit, masuk hati pula. kacau sekali-sekala sehingga hati & pedal masak. Masukkan asam jawa. 



Masukkan sayuran kekacang. Kacau sehingga sebati. Kalau suka makan rangup, goreng kejap je, tapi kalau suka lembik sikit, masak la lama sikit. Letak garam secukupnya. Biar masin sikit, baru uummpphh... Biar kering sikit, baru tutup api.






Kami makan lauk ini dengan telur dadar juga. Sungguh matching dan menawan hati. 



 Sekian.

Wednesday, May 30, 2012

Comics 6.. Gerai Baru

Pada suatu malam yang aman-damai.....







Sekian.

Step by Step.. Nasi Goreng Sotong



Sekarang ni saya dah makin jarang-jarang pula membloging. Kadang-kadang tu niat dan hasrat memang ada, tapi masa akan membataskan segala-galanya. Kadang-kala pula, saya sungguh malas untuk mengambil gambar. Tanpa gambar, apalah ertinya sebuah blog.....

Hari ni saya akan berkongsi masakan yang simple tapi sodap iaitu Nasi Goreng Sotong. amat sesuai disajikan untuk penggemar-penggemar sotong. Sila gunakan sotong bersaiz besar kerana nasi goreng anda akan memberi kesan kemewahan berganda. Mari kita main masak-masak.

Bahan-bahan

2 ekor sotong saiz besar. Potong bulat-bulat.
2 1/2 cawan nasi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sebatang cili merah
2 batang cili padi (kalau tak suka pedas, takyah letak)
1cm belacan
1 1/2sb kicap manis
sebiji telur
garam dan gula secukup rasa (ada rasa manis sikit baru best)
Boleh letak sayur kangkung atau sawi kalau suka

Cara-cara

Kisar bahan-bahan berwarna merah. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sehingga kering sedikit.


Masukkan sotong dan kacau sehingga sotong masak. 


Masukkan nasi dan kicap. Kacau sebati.


Masukkan telur. Kalau rajin, sila kacau telur dalam mangkuk dulu, barulah dimasukkan dalam kuali. Masukkan sayur (kalau suka), garam dan gula secukup rasa. Kalau sebati hingga nasi agak kering.



Siap pun. Mari hidangkan dengan keropok. Rangup dan best.





Saturday, May 26, 2012

Step by Step... Kurma Daging




Bukannya susah pun nak masak Kurma Daging sebabnya anda boleh guna rempah Kurma yang banyak dijual di mana-mana pasaraya di Malaysia. Kepada sesapa yang tak pernah makan Daging atau Ayam masak Kurma (hish, ada ke?), janganlah pula masukkan buah kurma sewaktu memasak masakan ini. Nama masakan ini sahaja `Kurma' tapi takde sebiji pun buah kurma yang akan anda temui dalam kuahnya. 

Tetiba juga teringat pada masakan Kurma Ayam oleh Encik Azriman semasa di Fayetteville. Encik Azi memang terer masak Kurma. Dia tak guna perencah-perencah dalam peket nih. Sebaliknya dia guna rempah-ratus je. Encik Azi kata, "Itu senang je, cuma letak serbuk bla bla bla dan bla bla bla". 

Oleh kerana saya tak terer, maka saya akan tunjukkan cara masak Kurma Daging menggunakan rempah peket ADABI hehehe...

Bahan-bahan   

24gm Kurma Ayam & Daging ADABI (paket kecil) - bancuh dengan 1/3 cwn air
250gm daging (dihiris nipis dan kecil)
2 biji kentang (potong 8)
50ml santan pekat (saya guna yang dalam kotak)
3 sb minyak masak
1 biji bawang besar (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
sedikit halia (kisar)
Garam secukup rasa
sebatang cili merah (hiris nipis)


Cara-cara

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga sedikit kering dan berbau wangi.



Masukkan bancuhan rempah kurma. Gaul sebati kira-kira 5 minit.



Masukkan daging. Gaul lagi 5 minit.



Masukkan kentang, lada dan santan. Gaul sekali-sekala sehingga kentang dan daging masak. Tambah garam secukup rasa.



Apabila kentang empuk, tutuplah api. Kurma daging telah siap untuk dihidang.



Takkanlah tak sedap, mesti sedap punya.


Makan dengan nasi, ikan pekasam dan telur goreng!


Cerita Tentang Limau Bali & Mentor-Menti

Limau yang besar


Sebenarnya saya bukan peminat limau bali. Saya juga tak sangka suatu hari nanti saya akan menulis tentang limau bali. Nampaknya hari tersebut hadir jua dan saya sedang menulis tentang limau bali.

Isi Limau Bali


Terus-terang juga bahawa saya tak tahu yang limau bali (English: Pamelo) ada nama panggilan yang lain. Rupa-rupanya limau ini juga dikenali sebagai `limau tambun'. Maka, seperti mana namanya, limau ini memang banyak ditanam di Tambun, Perak.

Kenapa tiba-tiba saya tulis tentang `limau bali'. Sebabnya, tanpa dirancang saya dikelilingi oleh Citrus Grandis ini. Nampaknya, lokasi saya adalah di Tambun, Perak. Atau lebih tepat saya berada di Hentian Limau Tambun.

Replika Limau Bali


Sign Board Hentian
Deretan kedai


Di hentian ini, ada barisan gerai limau bali yang menjual pelbagai saiz buah ini. Ada yang digantung menggunakan tali dan ada juga yang disusun atas lantai.

Limau Tambun yang digantung
Disusun atas lantai


Kemesraan peniaga di sini


Peniaga di sini akan menyambut anda dengan penuh mesra sambil mempelawa anda untuk merasa kesedapan limau tambun ini. Selepas rasa, kenalah beli ye.


Puan Mis sedang merasa buah Limau

Hati Puan Mis sudah terpaut


Walau bagaimanapun saya tak terasa untuk merasa limau ini. Entahlah kenapa, saya memang tak berapa minat dengan limau bali. Oleh itu saya tak beli.




FYI, saya singgah di Hentian Limau Tambun ini semasa perjalanan pulang dari Kursus di Ipoh. Kursus Mentor-Menti.

Takde kena-mengena dengan program Mentor kat TV3 tu


Tapi yang hadir ni semuanya Mentor.

di Sky Lounge MH Hotel



Kami belum tahu lagi siapa yang bakal jadi Menti kami. Kami juga tak tahu sama ada Menti kami adalah Menti Emas, Hijau, Biru atau pun Jingga:)

First Batch Mentor Jabatan Penyiaran 2012

Sekian.

Tuesday, May 22, 2012

Step by Step... Butter Garlic Lobster & Lobster Masak Sambal

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,


Pertama-tamanya saya nak mohon maaf sebab entry kali ini tentang `lobster' atau bahasa Melayunya, `udang kara'. Mohon maaf saya ni kerana saya tahu memang susah nak dapatkan lobster di Semenanjung tanah air. Dan saya percaya juga, harga lobster bukannya murah macam harga udang-udang lain.

3 ekor saiz kecil

Walau bagaimanapun, saya mahu berkongsi resepi memasak lobster dengan anda semua. Bukan hendak menunjuk-nunjuk, tetapi resepi ini boleh dijadikan panduan sekiranya anda terjumpa dan terbeli lobster. Seperti juga saya yang tetiba terjumpa lobster sewaktu berada di Kota Kinabalu. Tidaklah saya merancang untuk membeli udang kara ini, sebaliknya tetiba saya rasa teruja untuk merasa kekenyalan udang kara ini setelah sekian lama tidak merasanya. Maka, setelah menimbang-nimbang duit yang tidak banyak bakinya dalam dompet ini, saya pun membeli pek saiz kecil yang ada 3 ekor udang kara di dalamnya. Hendak beli yang saiz besar, berat pula rasa hati dan ringan pula rasa dompet kerana harganya yang lebih mahal daripada pek yang kecil ini.

Sudah dibersih dan dipotong

Apabila projek memasak lobster hendak dimulakan, Hasyalah yang paling teruja. Mana taknya, inilah udang yang paling besar yang pernah dilihat olehnya. Dia cakap, `Wah, udang!' dengan nada yang excited. FYI juga, tugas-tugas pembersihan dan pemotongan kulit lobster ini dilaksanakan dengan jayanya oleh Mr. Hubby. Kurang sedikit beban tugas saya.

Timur dan Barat atas satu meja

Tema hari ini adalah `Pertemuan antara Timur dan Barat'. Ini kerana saya masak 2 jenis masakan. Untuk 2 ekor lobster, saya masak Butter Garlic. Manakala seekor lagi, saya masak Sambal. Kedua-duanya memang sedap. Mr. Hubby suka yang masak sambal, Hasya pula suka yang Butter Garlic. Saya, mana-mana pun boleh sebab dua-dua pun awesome. Actually, masak apapun memang sedap sebab lobster tu sendiri dah memang sedap.

Bahan-bahan untuk Butter Garlic

2 ekor lobster saiz kecil (Potong di bahagian tengah ekornya hingga ke kepala)
1 1/2 sb mentega (cairkan)
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit parsley flakes
secubit garam
2sk olive oil
sedikit keju Parmesan

Cara-cara

Tumbuk bawang putih hingga lumat.


Campurkan bawang putih dengan mentega yang telah dicairkan. Gaul sebati.


Susunkan lobster pada loyang pembakar. Sapukan bawang putih dan mentega tadi pada serata isi lobster yang kelihatan.


Tabur garam, serbuk lada hitam dan parsley flakes. Drizzlekan sedikit olive oil.



Panaskan oven 200 darjah dan bakar lobster selama 12-15 minit. Sebelum keluarkan lobster, tabur sedikit keju Parmesan dan biarkan selama seminit dalam oven.


Alihkan lobster ke dalam pinggan.

Pergghh... Hasilnya

Bahan-bahan untuk Lobster Masak Sambal

seekor lobster (saiz kecil) - jangan belah dulu kulit ekornya, belah setelah direbus)
10 tangkai cili kering (potong, rendam, cuci dan tos)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sebatang serai
1/2 sk asam jawa paste
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

Kisar cili, bawang merah, bawang putih dan serai. Panaskan 2sb minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan kering sedikit. 


Masukkan asam jawa. Kacau lagi dan masukkan garam dan gula secukup rasa.

Panaskan air dalam periuk besar yang boleh memuatkan lobster. Setelah air mendidih, masukkan lobster tersebut. Masukkan 1sk garam. 


Masak selama 12-15 minit.

Toskan lobster, belah tengah ekornya dan potong kepalanya supaya senang dimakan isi dan susun dalam pinggan. Sendukkan sambal tadi atas pinggan yang sama.

Lobster Masak Sambal

Dah siap pun dua jenis masakan lobster. Inilah Pertemuan Timur dan Barat.

Ada 2 Pilihan


Butter Garlic yang sedap