Thursday, November 29, 2012

“Irasshaimase!” di Sushi King.....

Sebaik sahaja melangkah ke mana-mana restoran Jepun atau berkonsepkan makanan Jepun, anda akan disambut mesra dengan sapaan, “Irasshaimase!”.
 
Sapaan mesra dan sopan itu diambil daripada kata dasar irassharu (いらっしゃる) yang membawa maksud to be/come/go”.  Justeru kata-kata ini akan disapa sebaik sahaja pelanggan memasuki premis-premis Jepun ini.
 
Dan, apabila saya dan Mr. Hubby melangkah ke Sushi King, Mid Valley, pekerja-pekerja disitu menyapa kami dengan... Irasshaimase!”. Jeng.. Jeng.. Jeng... Nak makan makanan Jepun hari ni.

 
 
 
Sushi King diperkenalkan di Malaysia sejak 1995. Sekarang ni ada lebih 70 cawangan Sushi King di Malaysia. Meskipun nama restoran ini `Raja Sushi', tapi di sini ditawarkan bukan sekadar sushi. Anda juga boleh makan pelbagai menu Jepun yang lain.
 
Menu

 
 
Untuk pilihan sushi, anda boleh memilih menerusi 2 cara. Pertamanya, ambil sahaja mana-mana piring sushi yang bergerak mengelilingi anda yang mana anda berkenan. Harga sushi bergantung kepada warna lilitan pada piring sushi iaitu sekitar RM3 - RM6. Cara kedua adalah, order sahaja dari buku menu.
 
Kalau berkenan, amik je piring-piring yang bergerak ni

 
 
 
Ini adalah pilihan-pilihan sushi saya dan Mr. Hubby.
 
 
Salmon Roll
Spider Roll
 
Ebi Ten (Tenpura Prawn)


 
Spicy Salmon
Salmon


Anda juga akan dibekalkan dengan kicap pencicah dan wasabi. Kalau tak makan pedas, jangan letak wasabi banyak-banyak.
 
Shoyu & Nitsume
 
Wasabi
 
 
Saya juga order menu lain. Sedap tau mixed bento dan tori kushiage ni. FYI, `tori' tu bahasa Jepun, dalam bahasa Malaysia maksudnya `ayam'.
 
Mixed Bento
 

Tori Kushiage
 
 
Almaklum Restoran ini restoran Jepun, jadi kena order minuman Yakult hehehehe... Saya order Blackcurrant Yakult dan Mr. Hubby order ice lemonade.

Blackcurrant Yakult & Ice Lemonade
 
 
Banyak gak la kami makan. Sushi dan menu-menu Jepun ni memang mengenyangkan.
 
 
 
Harganya pun dalam kadar mampu jugalah, bergantung kepada kuantiti piring dan warna piring. Servis juga pantas dan mesra. Oishi desuka! Pastinya saya akan selalu datang sini. Arigato Gozaimashita!


2 comments:

watie mohd salehon said...

salam kak. kalau kita nak beli mkn kat rumah boleh ke?

weezana said...

wassalam watie, akak tak pernah pula beli take away.. tapi rasanya tak ada masalah.. sebab dia ada buku menu. order sahajalah untuk bawa balik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...