Friday, June 29, 2012

Kota Bharu... Hanya Sehari, Semalam & Seketika Part II

sambungan dari Part I.

Ramai sungguh pengunjung yang membanjiri Padang Kelantanfm pada pagi ini. 


Dijangka majlis perasmian akan bermula jam 11.30 pagi. Semakin lama, semakin mebahang kepanasan yang terpaksa kami tempuhi. Laju pula, langkah saya dan Syida menuju ke khemah di mana berlangsungnya pertandingan membuat kuih akok. FYI, kuih akok adalah kuih tradisional yang sangat popular di Kelantan. Di Kelantanfm pun ada program popular bertajuk `AKOK'. Kuih akok yang sedap adalah kuih akok yang mengandungi banyak telur serta kurang tepungnya. Barulah lembut dan moist.

Perkakasan membakar akok


Akok

Dihias cantik

Akok

Akok lagi.

Setelah menjamu mata menyaksikan kehebatan dan keceriaan kuih-kuih akok, kami ke khemah Kraftangan pula. 


Batik 1MalaysiaTekak semakin kering. Sebelum majlis bermula, haruslah kami mencari seteguk air. Pusing punya pusing terjumpa lori Nescafe. Perrggghhh, kami minum 2 cawan sorang hahaha.


Syida senyum manja


Nyaman tekakku
Puan Sabariah & Encik Zainal berlatarbelakangkan lori Nescafe & Pemancar RTM Kelantan :)

Majlis bermula dengan persembahan dikir barat. Sungguh meriah dan gemuruh tepukan. Walau bagaimanapun, saya lebih banyak tak faham daripada faham. Tapi, buat2 faham, sudahlah kan.


Sesi makan tengah hari tiba jua. Nampaknya, tak ada signature dishes dari Kelantan hehehe. Selepas lunch, ada sambutan hari jadi untuk Datin Seri Masnah. Dan majlis berakhir. Kami mengorak langkah untuk menamatkan perjalanan seketika ini di Butik Hazel.


Akhir kata, perjalanan kali ini sungguh seketika. Tahniah kepada Kelantanfm atas pengajuran Karnival 66 tahun RTM ini. Saya cuma ralat sedikit kerana tidak ke Pasar Siti Khadijah dan makan keropok lekor.

Sebekas akok jadi pengubat hati.
Sekian.  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...