Monday, January 30, 2012

Places for Makan... Popeyes (Louisiana Kitchen)
Orang Malaysia memang mempunyai citarasa International. Ayat pembuka entry saya kali ini akan saya persembahkan dengan bukti-bukti iaitu:

1. Kita semua suka KFC.
2. Kita semua suka McDonald's.
3. Kita semua suka Pizza Hut.

Disclaimer: Kalau anda tak suka, maka anda tak international ;)

Oleh kerana kita semua suka makanan-makanan Western, maka berpusu-pusulah jenama-jenama fast food yang mencuba pasaran di sini. Untuk memastikan pelaburan masuk ke Malaysia terus meningkat, marilah kita beramai-ramai terus sukakan makanan-makanan international ini :DAntara new baby in the town adalah `Popeyes Louisiana Kitchen'. Walau bagaimanapun ayam goreng Cajun dari Louisiana ini hanya boleh dinikmati di sekitar Lembah Klang. Restoran Popeyes (bukan yang the Sailorman  the spinach eater tu okay!) ketika ini boleh didapati di Mid Valley, Sunway Pyramid, The Mines, e@curve dan Wangsa Walk.


Popeyes Mid Valley

Saya amat gembira dengan pembukaan 5 cawangan Popeyes di Malaysia kerana saya sukakan rasa ayam goreng Louisiana ini yang rangup dan berempah.  FYI, Popeyes berasal dari US dan dibuka buat pertama kalinya di Arabi, Louisiana pada tahun 1972. Nama Popeyes dipilih berdasarkan nama watak fiksyen dalam filem `The French Connection' iaitu Detective Jimmy Popeye Doyle.


Gene Hackman sebagai Jimmy Popeye Doyle

Menu utama di Popeyes Louisiana Kitchen tentunya ayam gorengnya yang lazat. Menu lain pula seperti seafood combos (ikan atau udang), burger dan rice bowl. Kunjungan saya ke Popeyes Mid Valley kali ini bersama Mr. Hubby. Saya makan set Ayam Goreng Popeyes dan Mr. Hubby makan set Firecracker Butterfly Shrimp.Ayam Goreng

Firecracker Shrimp

Kentang gorengnya juga sedap menggunakan rempah-ratus Cajun. FYI, Cajun (Acadian) merupakan kumpulan kecil etnik yang ramai di Louisiana dan Texas.

Akhir kata, teringat masa makan di Popeyes Washington D.C. iaitu satu-satunya restoran Popeyes halal di US. Time tu, Hasya kecik lagi dan comel sangat! :)

Hasya di Popeyes DC

Popeyes DC

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...