Wednesday, November 30, 2011

Step by Step.. Ubi Kayu Goreng Berempah




Last Friday masa pergi pasar malam, ada terbeli 2 kilo ubi kayu. Konon kalau rajin tu bolehlah wat bingka ke, talam ke..

Malangnya, hari-hari pastu memanglah sangat malas. Lagipun tak rasa nak makan kuih-muih tradisional. Ingat nak rebus je la ubi kayu nih, tapi malas pulak nak wat sambal tumis ikan bilis untuk cicah. Semuanya malas!

Sebab malas dan mengelak ubi kayu daripada jadik kayu, saya ambik keputusan untuk goreng simple2 je lah ye.

Mari kita buat kudapan minum petang, Ubi Kayu Goreng Berempah.





Bahan-bahan

2 kg ubi kayu (buang kulit dan bersihkan)
1/2 paket serbuk rempah kari daging/ayam
1 - 2 sk garam (secukup rasa)


Cara Penyediaan

Potong kecil-kecil ubi kayu yang telah dibersihkan. Kemudiannya gaul ubi kayu tersebut dengan rempah kari dan garam.




Panaskan minyak dan goreng sehingga agak garing.






Tada, Dah siap pun! Sungguh simple kudapan hari ini. Meskipun simple, rasanya sungguh gebu, merdu dan berempah. Dinasihatkan supaya makan panas-panas. Sambung nanti pulak, saya nak makan dulu!



Tuesday, November 29, 2011

Step by Step... Blueberry Tiramisu

My sister cakap dia suka makan cheesecake. Saya pun offerlah untuk buatkan sebiji cheesecake untuk dia. Dia tanya, 'Cheesecake apa yang sedap?' Saya pun cakap, 'Pi la tengok kat dalam my blog, then pilih nak kek apa,'

Pastu, dia pun mulalah membelek2 life is colorful ni. Nak tahu dia pilih kek mana? Dalam banyak-banyak kek, dia nak rasa kek tiramisu (klik sini untuk resepi kek tiramisu perisa klasik). 






Saya pastu tanya ngan dia, 'Nak rasa tak blueberry tiramisu?' dia jawab,'boleh juga'. Maka bermulalah projek menderhaka kepada resepi tiramisu klasik. 

Khas untuk sesapa yang tak suka ngan kopi atau nescafe, atau ingin mencuba perisa kek tiramisu yang seterusnya, saya persembahkan `Blueberry Tiramisu'.

Taklah rasa berdosa sangat menderhaka kepada resepi Tiramisu yang ada aroma kopi tu, memandangkan ciri-ciri tiramisu yang masih kukuh iaitu penggunaan biskut `Ladyfingers' (Dalam bahasa itali: Savoiardi).




Saya ambil resepi ni daripada Dapur Azlita Masam Manis. Azlita punya blueberry tiramisu memang cantik sangat. Resepi ni Azlita ambil daripada Rabiatun.

Bahan-bahan




1 paket biskut tiramisu

Bahan untuk syrup
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising
sedikit parutan kulit lemon (saya tak letak)


Bahan Cream
250g cream cheese
125g whipped cream (saya guna whipping cream juga)
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted

Cara Penyediaan

Untuk syrup
Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.



Untuk cream 
Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika. Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati. Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.







Cara untuk melapis
Saya buat asing-asing dalam cawan sebab senang nak makan.
Letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Saya letak blueberry filling untuk topping.





Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan sejuk dalam 3-4 jam. Rasanya sungguh sedap, sama taraf dengan tiramisu klasik. Pasni derhakalah lagi, wat strawberry tiramisu pulak, kiwi pulak dan lagi dan lagi dan lagi...

Monday, November 28, 2011

Step by Step... Ayam Goreng Rangup (My Mom's recipe)

Resepi hari ni saya belajar daripada My Mom. Simple je, ayam goreng je.. Tapi, saya buat Step by Step.. juga. Sebab blog ni bukan sahaja untuk berkongsi resepi tetapi juga sebagai buku resepi rujukan saya sendiri.




Ayam goreng rangup (My Mom's recipe) ni memang sedap. Dah ler sedap, rangup pulak tu. Kena makan panas-panas baru feel bila kunyah krapp.. krupp..krapp..krupp..

Mr. Hubby ngan Hasya pun suka ratah ayam ni. Mr. Hubby boleh ratah sekalipun dah sejuk. Walaupun krapp..kruppnya dah kurang bila sejuk, tapi peresapan bahan-bahan yang digaul  menjadikan ayam goreng ini tetap sedap.

Bahan-bahan

Setengah ekor ayam (dipotong 8, kalau suka besar sikit, potong le 6 je)




5 cm halia
5 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih

garam secukup rasa (1 - 1 setengah sk)



1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung



Cara Penyediaan

1. Tumbuk atau kisar halia, kunyit dan bawang putih sehingga lumat.




2. Masukkan garam dan gaulkan ayam dengan bahan tumbuk tadi.




3. Campurkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dengan sudu hingga sebati.



4. Panaskan minyak. Golek-golekkan ayam ke dalam campuran tepung supaya ayam tersebut disaluti tepung.




5. Goreng ayam sehingga masak (berwarna keperangan).






6. Sedia untuk dihidang.

Ayam Goreng Rangup ini sesuai dimakan begitu sahaja, cicah dengan sos dan juga makan dengan nasi.





Saya makan dengan nasi dan kari daging. (resipi kari daging, klik sini). Terima kasih kepada My Mom.




Sunday, November 27, 2011

Step by Step.... Peach Mirror Pudding (for pudding lovers!)

Peach pudding hot, peach pudding cold,
Peach pudding in the pot - nine days old.
Some like it hot, some like it cold,
Some like it in the pot - nine days old.



Suka tak makan puding yang cantik2? Saya memang suka sangat! Lagi cantik, lagi rasa teruja nak makan.. Barulah naik selera..





Hari ni, mari kita belajar buat another puding cantik iaitu Puding Peach Mirror. Resipi asal daripada Tuntung15 di Myresipi.

Bahan-bahan

untuk lapisan bawah
300ml air
150ml peach juice
450ml susu segar
150gm gula (saya guna 120gm)
30gm instant jelly (saya guna jenama Nona)
40gm tepung custard
1/2 sudu teh rata garam
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla

Buah peach dipotong memanjang (saya tak potongpun, taruk slices yang dah dipotong dlm tin)

Untuk lapisan atas
650ml air + lebihan peace juice (jika ada)
60gm gula (kalau ada lebihan peace juice banyak kurangkan gula kepada 30 gm)
25gm instant jelly (saya guna 60 gm Nona jelly perisa oren)
Sedikit peach essence (tak letak)
2 titik pewarna lemon yellow (saya tak letak)

Cara penyediaan

lapisan bawah:

Dalam periuk, satukan semua bahan bawah, kacau sebati baru jerangkan atas api. Ini untuk mengelakkan adunan berbintil-bintil.






Sentiasa kacau adunan. Masak sehingga agak pekat. Tuangkan kedalam loyang/bekas yang disukai.




Masuk dalam peti sejuk. Biar adunan sejuk/keras, bolehlah aturkan buah peach.



lapisan atas:

Satukan semua bahan, masak sehingga mendidih.



Tuang kedalam mangkuk dessert perlahan-lahan. Kena tuang pelahan kerana dessert lembut takut nanti lapisan bawah pecah dan berselerak.


Cantikkan puding ni?

Bila dah sejuk, masukkan dalam peti ais. Enak dimakan sejuk.

Friday, November 25, 2011

Adakah kita memilih atau diarah pilih?

Mira (bukan nama sebenar) yakin dia seorang yang cermat dan hanya membeli barang-barang yang benar-benar diperlukan sahaja. Setiap kali hendak ke Pusat Membeli-belah, Mira akan membuat senarai barang-barang yang hendak dibeli. Justeru, dengan senarai yang ada, Mira tidak akan membuang masa dan membuang duit untuk melihat-lihat barangan lain.

Hari ni hari gaji, Mira perlu ke Pasaraya Hebat (bukan nama pasaraya sebenar) untuk membeli barangan dapur dan juga barangan keperluan harian yang lain. Sambil berkira-kira bajet, Mira menyenaraikan 10 item untuk dibeli: shampoo, beras, ubat gigi, telur, susu kotak, roti bun, nugget ayam, mentega, sosej dan gula pasir.





Sampai sahaja di Pasaraya Hebat, Mira mengambil troli untuk memudah meletakkan barang. Sambil menolak troli, Mira berjalan ke arah pintu masuk pasaraya berkenaan. Berdekatan dengan pintu masuk diletakkan buku kupon Pasaraya Hebat untuk diambil oleh pelanggan-pelanggan yang berminat. Mirapun mengambil salah satu buku kupon tersebut. Tiba-tiba Mira ditegur oleh seorang wanita yang manis.

Si Manis: Cik, sudah mohon untuk jadi ahli Pasaraya Hebat?
Mira: Belum lagi.
Si Manis: Daftarlah Cik. Ada macam-macam insentif yang Cik akan dapat seperti diskaun, hari membeli-belah untuk ahli sahaja serta mata terkumpul yang boleh ditukar dengan pelbagai barangan hebat!
Mira: Menarik juga.
Si Manis: Memang menarik Cik. Yuran cuma RM10 sahaja.
Mira: Boleh juga. Apa yang anda perlukan.
Si Manis: Cuma berikan I/C dan yuran RM10 itu sahaja.

Maka, Mirapun berurusanlah dengan Cik yang manis tadi dan jadilah Mira ahli Pasaraya Hebat. Selepas itu, Mirapun menuju masuk ke dalam kawasan jualan barang-barang.

Dengan tidak semena-mena, mata Mira menangkap kertas-kertas iklan HARGA RUNTUH yang ditampal pada kiri dan kanan laluan masuk tersebut. Salah satunya tertulis: Bijirin Sarapan XX RAY RM4.60.

Tetiba je hati Mira terdetik, "Apa salahnya kalau aku beli cereal ni, asyik makan rotipun boring juga. Esok makan roti bun, lusa boleh makan bijirin XX Ray!"  Maka, Mirapun mengambil sekotak bijirin tersebut.

Kemudian, Mira meneruskan langkah ke rak-rak barangan penjagaan diri. Dalam senarai Mira ada tertulis Shampoo dan Ubat Gigi. Baru sahaja Mira hendak mencapai Shampoo KAU dan Aku, Mira ternampak ada kertas iklan ditampal di sebelah shampoo berkenaan. Kertas iklan itu untuk produk pesaing yang diletakkan bersebelahan yang tertulis: Shampoo DANDANAN COMEL RM7.90.

Sekali lagi hatinya terdetik, "Shampoo ni selalunya dalam RM9. Ini kira murahlah ni. Bolehlah beli jenama ni. Kalau tak elok, lepas ni balik semula kepada jenama asal." Maka, Mirapun mengambil sebotol Shampoo Dandanan Comel.



Selepas itu, Mira terus ke bahagian belakang untuk mengambil sekampit beras. Tiba-tiba dia teringat dengan buku kupon yang diambilnya tadi. maka, Mirapun membelek-belek buku tersebut. Matanya menangkap sesuatu: "Beras Cap Suka-Suki less RM2". Tanpa berlengah, Mira mengoyak kupon tersebut dan menuju ke arah himpunan Beras Cap Suka-Suki.

Setelah membeli beras, mira ke bahagian sejuk-beku untuk mencari nugget ayam. Sekali lagi dia membelek buku kupon dan dia terjumpa apa yang dicari: "Nugget Cap Boleh Bah Kalau Kau less RM1.50 dengan pembelian sebungkus Sosej Cap Boleh Bah Kalau Kau." Meskipun Mira amat gemarkan Nugget Boleh Bah Kalau Kau, tapi selalunya Mira akan beli Sosej Cap Jangan Tinggalkan Daku. Namun, disebabkan kupon penjimatan ini, Mira rasa tak mengapalah dia makan Sosej Cap Boleh Bah Kalau Kau.



Setelah mendapatkan barangan-barangan lain, Mira menuju ke kaunter pembayaran. Tekaknya mula terasa dahaga. Sewaktu sedang beratur, Mira terpandang peti sejuk transparent yang berisi minuman ringan Cap Soda Berganda. Justeru, Mirapun mengambil setin minuman tersebut.

Sewaktu tiba giliran Mira untuk meletakkan barang-barang dibeli ke atas meja kaunter, Mira terpandang pula coklat Snackersku. Perut Mira mula terasa keroncong. Mirapun tanpa berlengah mengambil sepaket coklat tersebut untuk dijadikan kudapan sementara mencari makanan untuk lunch.

PERSOALAN: ADAKAH MIRA MEMBELI 10 BARANGAN SAHAJA? DAN ADAKAH MIRA BEBAS MEMBUAT PILIHAN ATAU DIARAH MEMBUAT PILIHAN?

Dari berjalan masuk ke pintu pasaraya sampai keluar di tempat pembayaran, Mira sebenarnya menjadi mangsa taktik-taktik pemasaran yang digunakan oleh pasaraya tersebut. Antaranya:

1. Insentif sebagai ahli pasaraya
2. Harga runtuh: Bijirin sarapan dan shampoo
3. Kupon-kupon barangan
4. Susun atur letak barangan




Ini semua adalah impulse purchase atau impulse buy yang mana pembelian dibuat adalah pembelian yang tidak dirancang. Manakala Mira adalah seorang impulse buyer yang dimainkan oleh emosi dan perasaan ketika melihat promosi-promosi yang dibuat.

Kesian Mira, tapi saya dan anda semua pun sama je kan?

Step by Step... Butter Cherry Cheesecake


Sequel filem mega The Twilight Saga sekarang ni tengah panas ditayangkan di seluruh dunia. Rasa macam tak sabar sungguh nak tengok Breaking Dawn Part I (perghh siap bahagi kepada 2 part!).

Sebenarnya sejak tengok sequel yang pertama iaitu Twilight, saya memang dah tertanya-tanya tentang ending cerita ni. Memandangkan saya ni tak le penyabar sangat, jadi terus google cari buku Stephanie Meyer ni kat Amazon. Time tu masih di Fayetteville, jadi tak le susah nak dapat buku `used-like new'.

Atas kesibukan melampau, saya tak sempat baca habispun 4 buah buku tu. Sequel kedua `New Moon' pun keluar dan saya mula syok kat Jacob Black. Bila Eclipse keluar tahun lepas dan Bella kejap suka kat Edward kejap suka kat Jacob, saya pun mula bengang dan mula yakin bahawa `inilah masanya untuk baca keempat-empat buku ni'.

Maka, saya pun melayanlah novel yang hebat ini. Endingnya not bad, adil untuk semua orang. Happy ending gitu.

Memandangkan Breaking Dawn Part I tengah hangat sekarang ni (tak sempat lagi saya nak menonton!), sekali lagi saya akan ulang baca part yang akhir ni. Supaya ingat fakta-fakta dan boleh banding dengan apa yang dipaparkan di layar pawagam.




Sambil baca, sambil makan kek. Kek hari ni cukup istimewa dan sedap dan moist dan sweet dan gebu dan menawan hati iaitu `Butter Cherry Cheesecake'. Aroma butter serta cream cheese, strawberry filling dan rasa manis-manis buah cherry sangatlah menawan selera.



Meskipun dibakar, kek ini sungguh moist dan lembut dimakan (jangan simpan dalam peti sejuk). Dah makan satu slice, rasa nak makan lagi dan lagi.. Tambah-tambah pula bila layan Breaking Dawn ni.. Bertambah-tambah selera makan kek ni. Jika tak derhaka pada resepi, insyaallah kek ini akan dihasilkan dengan sempurna.



Bahan-bahan

200 gm butter
250 gm cream cheese
250 gm gula kastor
5 biji telur
250 gm tepung gandum
1 sk esen vanilla
1 sk baking powder 

Beberapa biji buah Cheery (dalam tin, boleh diganti dengan blueberry)
- saya letak 13 biji je

Strawberry filling/jem untuk topping (juga boleh diganti dengan perisa lain)

Cara penyediaan

Pukul butter, krim keju dan gula hingga sebati.




Masukkan telur sebiji demi sebiji dan masukkan esen vanilla. Pukul lagi.



Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.



Adunan yang siap dimasukkan dalam loyang pilihan (saya pakai 9x9 inci) dan letak filling/jem di atas adunan.


Susun buah cherry atas adunan.


 

Bakar adunan dengan suhu 165 darjah selama 50-60 minit atau sehingga masak kerana kepanasan setiap oven adalah berlainan.


Masuk oven



Dah masak

Saya dah 2 kali buat kek ni. Kek ni antara My mom's favorite.


Pat-a-cake, pat-a-cake, baker's man,
Bake me a cake, as fast as you can;
Pat it, prick it, and mark it with B,
Put it in the oven for baby and me.
- Mother Goose