Tuesday, August 2, 2011

Nikmatnya berpuasa di negara sendiri!

Tahun ke-2 beraya di US - bersama hubby tersayang

Semalam baru sahaja umat Islam di Malaysia menyambut 1 Ramadhan dan melaksanakan ibadah puasa pada hari pertama.

Pada pagi 2 Ramadhan ni saya ingin sekali mengimbau kenangan 2 tahun lepas berpuasa di rantau orang dan betapanya saya bersyukur kerana dapat melaksanakan ibadah puasa di negara sendiri pada tahun ini.
 
Setelah sehari menjalani ibadah puasa di rumah sendiri, pejabat sendiri dan negara sendiri, barulah dapat saya rasa betapa sunyi, sepi dan hilangnya jiwa saya selama 2 tahun di United States.
 
Berikut adalah perkara-perkara menyedihkan sekiranya anda berpuasa dan beraya di negara orang. Especially jika Islam bukan agama dominan di negara tersebut tetapi hanya agama pilihan dan minoriti:

 
1. Tidak dapat mendengar azan maghrib yang mana kita tunggu-tunggu untuk berbuka puasa. Meskipun di US ada masjid, tapi azan hanya berkumandang di dalam masjid dan tidak kedengaran di luar masjid.

2. Tidak ada Bazar Ramadhan jadi kurang meriah untuk memilih juadah yang berwarna-warni dan bermacam rasa. Bukan sahaja Bazar Ramadhan, pasar malampun takde. Takde peluang bersesak-sesak di Bazar Ramadhan.
 
3. Sukar dapatkan makanan halal kalau adapun terhad. Nasib baik masjid di kawasan kami tinggal ada dijual ayam/daging halal. Tapi hari-hari kena berfikir nak masak apa @ kena masak sendiri sampai boring. Di Walmart pula cuma ada ikan tilapia dan catfish.
 
4. Terpaksa berpuka puasa di dalam kelas. Saya ada kelas malam setiap Isnin, jadi tengah-tengah lecture, kenalah berbuka puasa. Juga terpaksa menonton rakan-rakan sekelas makan dari semasa ke semasa sebab diorang tak tahupun saya berpuasa.

5. Tak dapat nak makan style buffet ramadhan. Mana nak cari buffet ramadhan! :P

6. Takde sapa offer jual biskut raya atau kerepek. Jadi kena buat sendiri biskut raya! Pengalaman hidup miskin di rantau orang menyebabkan saya dan hubby berjaya membuat sendiri biskut almond london, biskut conflakes, beberapa jenis kek dan tempeyek. Terima kasih kepada blog-blog resipi di Internet yang banyak membantu kami.

7. Takde peluang shopping raya sale. 2 tahun di US, 2 tahun tak pakai baju raya baru. Pakai baju kurung yang dibawa masa mula-mula datang US. Pada tahun ke-2, anak saya takde baju raya (kena pakai gaun) sebab baju kurung dia dah singkat hehehe. Hubby raya tahun ke-2 tak nak pakai baju melayu sebab bawak selai je (dah pakai tahun sebelumnya).

8. Tak dapat beraya di rumah ibu bapa. Ini yang paling sedih. Mana taknya, terpaksalah beraya ngan kengkawan je. Pagi raya cium tangan hubby je. Hubby nak cium tangan sapa ye? Pepagi pergi masjid sebab nak berkumpul sesama Islam, lepas tu pergi rumah kengkawan je huhuhu.

9. Tak dapat makan lemang, ketupat dan rendang masakan ibu. Huhuhuhuhu, tak pasal-pasal kena buat sendiri rendang. Ketupat nasi nasib baik ada jual kat Asian Store, itulah jadi pengubat duka.

10. Duit raya? Kesian ngan anak, dapatlah sikit je duit raya. Kalau kat Malaysia mesti berkepuk-kepuk dapat duit raya. Hasya (my daughter) lagi ingat sambutan Halloween dari Hari raya. Mana taknya, Halloween pergi lebih 20 rumah n kutip coklat & candy!

11. Banyak lagi kalau nak ditulis, tak dapat dengar lagu raya, tak dapat dengar mercun raya, takde bunga api dan sebagainya.... Banyak sangat kekurangannya. Adios.....

tahun pertama beraya di Fayetteville - bersama rakan-rakan di masjid

3 comments:

nurulhaiza said...

So thn nie... kena pegi bazar ramadan tau... n nnt cari nurul ek..nak bg hasya duit raya.. hahahha...

anajezzy said...

xpela cikwan itu semua pengalaman...pahit manis ditempat orang...whtever tanah air sendiri juga yg tetap dihati...kan.so selamat menyempurnakan ibadah puasa tahun ini di negara sendiri....

weezana said...

Nurul: mesti pergi hehehehe... Raya SP ke?
Ana: thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...