Monday, December 27, 2010

Aku nak kahwin ni. Beri aku yang terbaik ya!



Affendi baru sahaja mendapat panggilan telefon daripada sahabat baiknya Muzri. Persahabatan Affendi dan Muzri bukan baru, telah mencecah hampir 18 tahun. Affendi dan Muzri bertemu semasa bersekolah di Sekolah berasrama penuh di Kuantan, Pahang. Sewaktu itu mereka sama-sama pelajar baru yang terpilih atas kecemerlangan mereka dalam UPSR.

Panggilan telefon daripada Muzri itu membawa khabaran gembira. Muzri akan bernikah dengan wanita pilihannya pada cuti Tahun Baru Cina akan datang. Antara sahabat-sahabat Affendi, Muzri agak lewat sedikit untuk naik pelamin. Maklumlah, umur Muzri kini mencecah angka 30-an. Panggilan telefon Muzri bukan sahaja mahu memberitahu berita gembira tersebut, malah Muzri ingin membeli cincin terbaik dari Kedai Emas Cintaku Cintamu, milik Affendi, untuk dihadiahkan kepada bakal isterinya. Pesan Muzri kepada Affendi, "Aku nak kahwin ni. Beri aku yang terbaik ya! Bajet aku dalam lingkungan RM10,000."
Affendi berjanji untuk bertemu dengan Muzri di Restoran Madam Kwan, Mid Valley malam itu. Sebelum pulang, Affendi memilih sebuah cincin berpermata Sapphire biru sebagai hadiah hantaran Muzri kepada bakal isterinya. Cincin tersebut berharga RM10,000. Namun sebagai tanda persahabatan dan hadiah daripada seorang rakan lama, Muzri bercadang untuk menjual cincin tersebut dengan harga RM5,000 sahaja.

Malam itu seperti yang dijanjikan mereka bertemu di Restoran Madam Kwan. Muzri teruja untuk melihat cincin yang dipilih oleh Affendi. Sebaik sahaja Affendi menunjukkan cincin tersebut, Muzri terus terpikat. Kilauan batu Sapphire membuatkan cincin tersebut nampak esklusif dan hebat. Apabila ditanya tentang harga, Affendi dengan perasaan yang amat gembira menyatakan harga cincin tersebut adalah RM5,000. Sebaik sahaja mendengar harga tersebut, air muka Muzri terus berubah.

Muzri: Hmmmm, aku prefer kalau harganya mahal sedikit daripada yang ini. Seperti yang aku beritahu, aku nak yang lebih kurang RM10,000.

Affendi: Kalau begitu, esok pagi kau singgahlah ke kedai aku. Aku akan tunjukkan cincin yang lain. Jangan bimbang, banyak lagi pilihan menarik di sana.




Kata Affendi walaupun agak terkejut dengan reaksi kawan baiknya itu. Keesokan paginya, Affendi telah bersedia dengan sebentuk cincin berpermata Canary yang tidak kurang cantiknya daripada cincin Sapphire semalam. Sebaik sahaja Muzri sampai, Affendi menunjukkan cincin tersebut kepada sahabatnya itu. Sekali lagi, Muzri terpikat dengan cincin berbatu kuning ini. Muzri bertambah gembira apabila diberitahu oleh Affendi bahawa cincin tersebut berharga RM10,000.
Malah, Muzri bertambah-tambah kegembiraannya apabila Affendi mengatakan yang dia memberi 50% potongan harga kepada Muzri sebagai tanda persahabatan dan hadiah perkahwinan sahabat baiknya itu. Justeru harga yang dikenakan adalah RM5,000! Muzri memeluk Affendi kerana berasa amat terharu. Daripada rasa tidak gembira kerana ditawarkan cincin dengan harga RM5,000, kini Muzri amat gembira kerana ditawar cincin berharga RM5,000.

Expensive is good, right? :D

Saturday, December 18, 2010

I can't have sex with you....

Irfan berasal dari Kampung Pulai, Gua Musang (maaflah pemilihan nama dan tempat sekadar figure of speech). Irfan seorang anak yang sangat sopan santun dan menghormati orang tua. Dia dibesarkan dalam suasana kampung dan tidak terdedah kepada norma-norma yang tidak sihat dalam masyarakat moden. Berpegang teguh pada agama Islam, Irfan tidak pernah minum arak ataupun keluar dating dengan mana-mana awek di sekolahnya.



Tamat SPM, Irfan berjaya mencapai keputusan perfect score 10A. Atas kecemerlangan beliau, Irfan ditawar penajaan oleh Petronas untuk melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat dalam bidang Petrokimia (Bsc. Petrochemical). Irfan amat gembira kerana dia akan keluar dari Gua Musang untuk kali pertamanya dalam hidup. Sebelum ini, dia cemburu dengan kawan-kawannya yang tidak pass SPM kerana dapat berhijrah ke Kuala Lumpur dan bandar-bandar lain untuk mencari pekerjaan. Ketika ini, Irfan amat berasa bangga kerana dia bukan sekadar akan ke KL (KLIA hehehe) tapi akan terbang terus ke United States.

Irfan menjejakkan kaki di Texas, Amerika Syarikat pada tanggal 7 Ogos 2005. Dia akan memulakan pengajiannya di salah sebuah universiti terkemuka di Texas pada sesi Fall 2005. Untuk tahun pertama ini, Irfan perlu tinggal di dalam kampus kerana masih bawah umur. Keesokan harinya, Irfan menghadiri sesi taklimat untuk pelajar baru. Selesai taklimat, kesemua pelajar baru di bawa menaiki bas ke Walmart untuk membeli barang-barang keperluan mereka. Inilah pertama kali Irfan membeli-belah di pasaraya yang agak besar. Dia teringat dengan Ibunya yang membeli barang-barang keperluan di kedai runcit Pak Mail di kampungnya.


Setelah mendapatkan barang-barang keperluan, Irfan beratur untuk membayar. Then, tibalah giliran Irfan. Cashier yang berada di hadapannya sungguh cantik menawan. Inilah pertama kali Irfan menatap secara langsung wajah gadis berambut blonde dan bermata biru. Jantung Irfan mula berdegup-degup. Cashier jelita itu menyapa mesra Irfan.

Cashier: Hi, how you doing?

Irfan: Hmm doing well, thanks.

Bertambah laju degupan jantung Irfan. Terdetik dalam hati Irfan, "Sudahlah cantik, sopan-santun pula si mata biru ini." Irfan sempat membaca tag nama yang dipakai oleh si cantik itu yang tertulis "Victoria". Dan terdetik pula dalam hati Irfan, "Sedap pula namanya..."

Satu demi satu barangan yang dibeli oleh Irfan discan harganya oleh Victoria. Senyuman Victoria tidak lekang daripada bibir. Irfan sangat terpesona namun malu-malu untuk memandang Victoria. Tiba-tiba lamunannya disentak oleh suara halus gadis itu.

Cashier: It's $34.56. Do you need sack?

Hah, nak jawab apa ni! Irfan mula gelabah. Dia mula teringat dengan ibu bapanya di kampung. Segala pesanan orang tuanya dan ustaz di sekolah mula berlegar-legar di kepalanya.

Irfan: I'm sorry. I can't have "sex" with you. I'm muslim.

Kata Irfan dengan nada yang serba-salah. Victoria merenung kehairanan. Hahaha...

Cashier: I mean "sacks" to put your stuff.

Then, makin tersipu-sipu malulah Irfan apabila Victoria menunjukkan bungkusan-bungkusan kertas untuk mengisi barang-barangnya. Walla!

Irfan sungguh malu dengan kejadian tersebut. Petang itu dia ke sebuah restoran berdekatan untuk menikmati makan malam. Dia ditemani oleh seorang pelajar baru dari Uganda. Setelah duduk di meja makan, mereka disapa mesra oleh waitress yang berambut pendek brunett yang cantik. Kali ini, Irfan tidak mahu merenung gadis cantik tersebut.


Waitress: Anything to drink?
Irfan: Just some water for me.
Pelajar Uganda: Water for me too.
Waitress: Are you ready to order?
Irfan: Yes, what do you have? What's your specialty?
Waitress: We have Texas Steak.
Irfan: I'm sorry. I don't eat meat.
Waitress: Oh, how about Bourbon Chicken?
Irfan: I don't eat chicken either.
Waitress: Are you vegetarian?
Irfan: No, I'm Malaysian. (jawab Irfan dengan bangganya...)

Maka, waitress itupun amatlah hairan dengan klasifikasi manusia yang baru didengarnya. Hahaha, just for fun. Kredit untuk Encik Azi yang menceritakan kisah benar ini kepada saya (saya olahkan semula menggunakan kaedah suka-suki sayalah nak cerita apa).

Friday, December 10, 2010

Hello, rokok saya tobacco free!


Malam ni Zul, Amir, dan Nathan bercadang untuk makan malam di Restoran Kari Kepala Ikan No. 1 di Butterworth. Tepat jam 8.30 malam, ketiga-tiga rakan sekerja itu telah duduk bersembang di salah sebuah meja di restoran tersebut. Macam-macam topik yang disembangkan. Daripada sukan hinggalah ke topik awek-awek cun di pejabat mereka. Sambil menikmati kari kepala ikan yang paling lazat di bandar tersebut, perbualan mereka terus rancak dengan topik berkaitan politik tanah air.

Selesai meratah lebihan isi pada kepala ikan, Zul mengeluarkan sesuatu daripada poket seluarnya. Kelihatannya seperti sebatang rokok. Zul kemudiannya menyedut dan menghembuskan asap rokok tersebut beberapa kali, dan dia kemudian ditegur oleh pelayan restoran tersebut.

Pelayan: Maaf Encik, dalam restoran ni tak boleh merokok.
Zul: Saya tidak merokok.
Pelayan: Maaf Encik (dengan lembut dan sopan), saya baru je lihat Encik merokok tadi.
Zul: Hello, rokok saya (sambil mengeluarkan benda yang dihisap tadi), tobacco free!

Maka, dengan kebingungan (kerana tidak faham apa yang cuba disampaikan oleh Zul) dan kurang kecerdikan, pelayan tersebut tersipu-sipu meninggalkan Zul dan rakan-rakan.

Huh, apa pulak "Rokok tobacco free" ini? Ada ke rokok tanpa tembakau?

Justeru, bagi mengelakkan anda terperangkap dalam situasi begini, hari ini saya ingin memperkenalkan rokok tanpa tembakau yang popularitinya semakin mencanak-canak di United States. Tidaklah saya berniat untuk mengadakan iklan atau promosi percuma untuk rokok alaf baru ini, sekadar untuk berkongsi pengetahuan cetek saya ini supaya kita saling ingat-mengingati.. hihihi...


 
Rokok alaf baru ini merupakan rokok elektrik yang dicipta bagi individu yang ingin berhenti merokok. Almaklum, rokok tradisional (ada yg guna perkataan rokok analog!) mengandungi tembakau dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya seperti kanser paru-paru dan kanser tekak.

 



Lain-lain perkara yang bagus: Semenjak Zul menghisap vapor cigarette, dia tak perlu keluar daripada pejabatnya untuk menghisap rokok. Bau badan Zul juga semakin wangi dan tidak berbau seperti seorang perokok tegar (you know what I mean!). Zul tidak lagi menyebabkan orang lain kurang senang kerana asyik menghembuskan asap rokok yang berkepul-kepul. Zul juga dengan mudah boleh mengecas rokok vapornya dengan mudah kerana dia dibekalkan dengan wall charger dan USB charger. Zul berasa lebih yakin terhadap dirinya kerana bau badannya semakin wangi tambahan pula selepas memakai perfume Burberry.

Istilah bagi rokok elektrik ini adalah Vapor Cigarette. Penghisap rokok ini kononnya akan merasai kenikmatan yang sama seperti mana menghisap rokok analog. Vapor Cigarette mempunyai bentuk seakan rokok biasa, bau yang sama, dan rasa yang sama. Apa yang tidak sama adalah ia dicipta tanpa tembakau (dah ulang banyak kali fakta ni). Oleh kerana vapor cigarette ini tidak mengandungi tembakau, maka ia bolehlah dihisap ditempat-tempat yang ada signage "dilarang merokok." Itulah sebabnya Zul selamba saja menghisap vapor cigarette ini di restoran kari kepala ikan.

Vapor cigarette juga bukan produk yang membakar, terbakar, atau dibakar (tidak mengandungi carcinogens). Sebatang vapor cigarette adalah terdiri daripada tiga bahagian iaitu cartridges (langsung tak sama ngan cartridge printer), atomizer, dan bateri (rechargeable). Kalau nak menghisap rokok ni kena sambungkan ketiga-tiga bahagian tersebut. Cartridge tersebut mengandungi air (air tu la yg jadi asap), propylene glycol (ada pilihan diganti dengan vegetable glycerin), nikotin (hahaha mcm rokok betul) dan bau seolah-olah tembakau yang akan menghantar isyarat ke otak penghisap iaitu, "aku sedang merokok." Justeru, bagi perokok-perokok tegar, tidak perlulah mereka berhempas-pulas untuk berhenti merokok kerana mereka boleh memilih cara yang lebih selamat iaitu menghisap rokok vapor.

Anda tentu fikir rokok vapor ini sangat mahal. Namun berdasarkan perbandingan yang dibuat di kebanyakan laman-laman web yang mempromosikan teknologi baru ini, rokok ini sebenarnya menjimatkan separuh daripada peruntukan bulanan anda untuk membeli rokok analog. Testimoni (tanpa kajian saintifik ye) daripada kawan sekelas saya (yang menghisap rokok vapor), dia berjaya mengurangkan perbelanjaannya dan dapat menggunakan duit berlebihan tersebut untuk menyambung pengajiannya di peringkat sarjana.

Perisa pula ada macam-macam. Kalah perisa aiskrim Baskin Robbins. Contoh-contoh perisa (e-juice/e-liquid) rokok vapor ini adalah: Vanilla, Coffee, Cherry, Chocolate, Peppermint, Cowboy Tobacco (seperti rasa rokok Marlboro), Apple, Grape, Peach, Strawberry, Blueberry, Fruit Mix, Coca-Cola (hah!), dan Variety Pack.

Sunday, December 5, 2010

Iklan ada, barang takde? Apa cerita ni!

Pada musim perayaan krismas ni, barangan yang paling popular dan mendapat sambutan hangat di pasaran adalah mainan. Ini kerana inilah masanya kanak-kanak di seluruh dunia (yang menyambut Krismas) akan merengek-rengek (nagging factor) meminta ibu bapa dan sanak-saudara terdekat mereka supaya membelikan mainan yang mereka gemari.


Sejak awal November lagi iklan barangan mainan mula diputarkan berulang kali menerusi kaca televisyen. Saya pasti, ini adalah taktik lazim di seluruh dunia. Di United States, pengeluar-pengeluar produk mainan seperti Hasbro, Mattel, Lego, Fisher Price bersaing hebat untuk memasarkan barangan mereka. Kerana saya manusia biasa, saya amatlah tertarik hati dengan produk keluaran Lego.

Saya menyimpan hasrat untuk membeli produk Lego di bawah tema Harry Potter. Namun ketika itu, saya sedang mengira-ngira perbelanjaan untuk bershopping sempena Black Friday, justeru saya tangguhkan dahulu hajat untuk membeli Lego tersebut.


Setelah seminggu jualan Sale sempena Jumaat yang hitam dan mengetahui baki duit yang saya ada, saya kembali menggoogle Lego Harry Potter yang menjadi idaman hati. Apa yang memeranjatkan kebanyakkan laman web tertulis "Out of Stock!" Hah! yang lebih mengejutkan lagi, terdapat beberapa laman web yang masih mempunyai stok namun menjual produk tersebut dengan harga yang hampir dua kali ganda daripada harga asal!



Terkedu saya melihat barangan yang ingin sekali saya beli tapi telah menjadi begitu mahal sekali. Di laman web Lego sendiri, stok memang sudah tidak ada, jika mahu menempahpun harus menunggu sehingga awal Januari. Hah, Watdefish?!


Nampaknya pengeluar barangan mainan memang menggunakan taktik yang amat bijak untuk menjual produk mereka. Hmmm, mungkinkah kerana filem terbaru Harry Potter and the Deathly Hallows baru sahaja menemui penonton di pawagam?


Namun, ada kemungkinan yang produk tersebut tidak dipasarkan dengan cukup di pasaran. Maka permintaan melebihi pengeluaran.


Saya teringat dengan satu cerita yang amat menarik, ceritanya begini: Peter mula berasa hairan kerana dua tahun berturut-turut dia terserempak dengan John (jiran sebelah rumahnya) di sebuah kedai mainan terkemuka di bandar tempat mereka tinggal. Kehairanan Peter adalah berdasarkan dua faktor:


1. Faktor masa iaitu dua tahun berturut-turut mereka terserempak pada seminggu selepas perayaan Krismas.


2. Mereka membeli barangan mainan yang sama!


Peter menganggap kejadian tersebut secara kebetulan dan dengan berseloroh dia menceritakan kejadian aneh tersebut kepada kawan baiknya, Michael yang merupakan seorang pakar pemasaran. Sambil ketawa, Michael bertanya kepada Peter:


Michael: Adakah kamu berjaya membeli hadiah krismas yang dimahukan oleh anak kamu?
Peter: Tidak pada awalnya kerana mainan itu tidak ada stok di pasaran.
Michael: Adakah kamu terserempak dengan jiran kamu ketika kamu membeli mainan tersebut selepas Krismas?
Peter: Bagaimana kamu tahu?
Michael: Apa yang berlaku kepada kamu bukan secara kebetulan. Itu adalah satu taktik yang dirancang oleh syarikat pengeluar mainan. Sebelum Krismas, mereka akan mengeluarkan iklan secara besar-besaran mengenai produk sasaran mereka. Justeru, anak-anak akan tertarik dan merengek-rengek minta dibelikan mainan yang diiklankan. Namun, produk tersebut, akan dikeluarkan sedikit sahaja menyebabkan ia tidak cukup di pasaran. Ini bertujuan untuk mengelak berlakunya pasaran yang lembap selepas perayaan Krismas. Maka, ibu bapa terpaksa membeli mainan lain yang setara harga dengan produk yang tidak berjaya mereka beli. Selepas perayaan Krismas, produk tersebut akan berada semula di pusat membeli-belah. Apabila kanak-kanak melihat produk tersebut, mereka akan berkata, "Papa dah janji nak belikan" Oleh itu, ibu bapa pasti tidak sampai hati untuk menolak permintaan anak mereka dan akan membelikan mainan tersebut untuk anak mereka.


Jadi, patutkah saya beli Lego tadi? Hmmmm....

Thursday, December 2, 2010

Mari berdialog dgn speaker MLM



Cuaca yang panas hari ini menyebabkan kemeja yang dipakai oleh Suhaimi dibasahi peluh. Nasib Suhaimi kurang baik kerana kereta Proton Wiranya breakdown pagi tadi. Justeru, dia terpaksa menunggu bas di perhentian bas Jalan Silang yang sibuk untuk pulang ke rumahnya di Desa Petaling.
 
Tiba-tiba dia disapa oleh seorang pemuda dalam lingkungan umur lewat 20-an. Pemuda tersebut berperawakan menarik dan berpakaian pejabat yang kemas. Dia mengenalkan dirinya sebagai Ramli. Sekeping business card dihulur kepada Suhaimi. Tertera pada kad tersebut, "Aku Kaya Konsortium, Ramli Misbah, Speaker."

Ramli mengajak Suhaimi ke restoran mamak berdekatan untuk penerangan lanjut mengenai Aku Kaya Konsortium. Disebabkan bas No. 5 yang ditunggu oleh Suhaimi masih tidak menunjukkan kelibat, Suhaimi bersetuju untuk mengikut Ramli. Tambahan pula, tekak Suhaimi mula kering dan perlu dibasahkan dengan teh ais.
 
Sebaik sahaja duduk di meja 4 segi di Restoran Mamak Corner, Ramli memulakan jarumnya:

Ramli: Bro boleh order apa-apa saja yang bro mau. Saya akan bayar.

Suhaimi: Orait. Mamak, teh ais dan roti telur satu.

Mamak: Wokeh.
 
Ramli: Bro keje mana bro?

Suhaimi: Keje biasa-biasa je, kat Kementerian Wanita.

Ramli: Ha, sesuai sangat tu. Ramai ahli kami yang sebelum ni kerja ngan gomen dah berhenti kerja sebab nak serius dalam AK Konsortium. Dalam masa 15 hari bro, dorang ambil keputusan untuk berhenti kerja.

Suhaimi: Wah, ye ke? Macam menarik tu.

Ramli: Memang menarik bro. Bro boleh pilih antara pelan dalan AKK ni: Bronze, Silver, Gold, dan Platinum. Bro, boleh dapat 4,788 sehari. Saya ulang, SEHARI 4,788 kalau ikut plan ni. Maksudnya (sambil menggunakan kalkulator dan menunjukkan angka kiraannya) dalam sebulan, bro boleh dapat 143,640! Pulak tu, bro akan dibekalkan dengan produk-produk kesihatan kami yang nilainya melebihi RM5000. Modal yang dikeluarkan tak sebanyak itupun bro. Bro tak rugi apa-apa!

Suhaimi: Interesting. Ada kena buat apa-apa ke?

Ramli: Bro, perlu cari dua orang kengkawan, ahli keluarga ke, untuk join bisnes ni. Kengkawan tu pulak, cari 2 orang lagi untuk join.

Suhaimi: Tak salah ke, tak ambil duit orang ke?

Ramli: Saya tak suka ambil2 duit orang nih. Wal aqmalu bin niyyat... kalau niat nak ambik duit orang, jadi macam tu la. Kalau niat kita nak bantu orang, maka kita akan bantu orang.

Suhaimi: Macam mana nak join? Saya ni banyak hutang.

Ramli: Hah, memang tepat sekali. Bisnes ni memang untuk melangsaikan hutang. Join bisnes ni, semua hutang boleh settle.

Suhaimi: Berapa modal nak start?

Ramli: Bro nak yang cepat ke, nak yang lambat? Nak yang susah ke nak yang senang? Kalau bro serius, saya lagilah serius. Kalau bro nak pulangan cepat, saya pun nak yang cepat juga. Kita ni sama Melayu bro, saudara seagama, macam adik-beradik.. macam nilah, berapa yang bro ada untuk mula?Kita tengok berapa budget bro, dan saya suggestkan plan mana yang sesuai untuk bro. kalau macam yang saya terangkan tadi iaitu SEHARI dapat 4,788 tu dan SEBULAN 143,640 tu, bro hanya perlukan modal 3,268. Modal tupun dah termasuk 38 ringgit duit pendaftaran ahli. Tak ke berbaloi tu bro!

Suhaimi: Hmmmm...Memang nak kena cari orang ke? Saya ni malas betul kalau kena cari orang.

Ramli: Bro, dalam dunia ni, semua bisnes kena cari customer. Takde bisnespun yang tak payah cari customer. Betul tak bro? (pause) Nak tau sebab apa bro? (pause lagi) Sebabnya dalam dunia ni cuma manusia je pandai pakai duit, kalau penghuni kat zoo pun pandai pakai duit, takyahlah susah2, kita cari je potential customer kat zoo hehehehe, betul tak bro?

Suhaimi: Betul jugak tu.

Ramli: Tapi dalam skim "AK Konsortium" ni, ramai orang akan cari kita bro.

Suhaimi: Ada fixed income ke?

Ramli: Fixed income tu apa bro? AKK ni takdenyer fixed2 ni.. lagi ramai bro cari org join, lagi takterfixed income bro.

Suhaimi: Boleh percaya ke?

Ramli: Huh, jangan percaya bro. Sebab kalau bro tak percayapun saya tak miskin. Tapi, kalau percayapun saya tak kaya. saya dah dapat, bro jer yang belum dapat. Saya dah buat, apa yang orang kaya buat, bro belum lagi. Pantang dalam AKK, jangan mengharap, jangan tunggu sampai esok, dan jangan bertangguh!

Suhaimi: Bajet takdelah bulan ni.

Ramli: Tiap-tiap bulanpun memang banyak pakai duit bro. Patutnya kita yang control duit, bukan kita jadi hamba duit.

Suhaimi: Saya memang berminat, tapi saya memang takde modal.

Ramli: Erm... ini bukan soal duit bro, masalahnya NAK ke TAK. Duit boleh cari kalau NAK. Setiap masalah, ada penyelesaiannya. Minat tu minat jugalah bro, tapi bro ni serius ke tak?

Suhaimi: AKK tak carikan modal ke untuk pelanggan?

Ramli: Bro, macam orang memancing juga, kita tak bagi kail, kita tak bagi pancing. Kita cuma ajar orang bagaimana cara memancing yang betul dan nak dapatkan ikan yang besar-besar. Kalau bro boleh cari modal, bisnes ni memang sesuailah dengan bro sebab bro boleh menggunakan akal dengan bijak bagaimana nak dapat modal.

Suhaimi: Saya nak fikir dululah.

Ramli: Bro, banyak-banyak soklanpun tak guna bro. kalau tak join, bro takkan tahu faedahnya. Lagipun, bro join ke, bro tak join ke, takkan buat saya miskin atau kaya. Jangan tunggu peluang, tapi carilah peluang. Ni, peluang dah ada depan mata, sama ada bro nak amik atau tidak saja.

Suhaimi: Macam nilah. Bagi saya tempoh 2 hari, saya nak uruskan personal loan dulu. Nanti saya call awak bila loan saya dah lulus.

Ramli: Syabas bro. Hah, satu lagi hal bro. Ramai orang nak kaya tapi salah tempat bertanya. Nak main bola tapi tanya dengan Tiger Wood. Nak main golf pulak tanya dengan David Beckham. Adehhh, balik tanya bini, tanya kengkawan. Confirm la dapat maklumat salah. Kalau nak berjaya, kena dengar cakap orang yang dah berjaya bro.

Suhaimi: Insyaallah, saya akan contact awak nanti.

Ramli: Alhamdulillah bro. Siapa lagi yang nak tolong orang Melayu, kalau bukan orang melayu kan? Call ye nanti bro, jangan tambahkan orang munafik di muka bumi ni. Assalamualaikum bro. Jumpa lagi.

Suhaimi: Waalaikumsalam.

 
Teknik:

1. misdirection (orang tanya lain, jawab lain)

2. provoke (untuk buka minda pelanggan)

3. answer "YES"

Wallaweh, poor suhaimi...

(saya adaptasi cerita ni daripada info dalam blog Aidid Mu'addib)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...